Sağlık Sektöründe Dijital Pazarlama: Yönetmelikler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok kişi sağlık sektöründe dijital pazarlama süreci ile alakalı sorularına yanıt arıyor. Özellikle de son çıkan yönetmeliklerle nelere dikkat etmeleri gerektiği merak konusu. Hasta görsellerini paylaşabilir miyim? Öncesi sonrası görselleri kullanmak yasak mı? Ameliyat videolarını veya görsellerini kullanabilir miyim? Sağlık sektöründe memnuniyet videosu paylaşabilir miyim? gibi birçok soru akıllara takılıyor.

Son yıllarda sağlık sektörü, dijital pazarlama ve sosyal medya üzerinden geniş bir kitleye ulaşarak büyümesini sürdürmektedir. Ancak, dijital platformlar üzerinden sağlık hizmetlerinin tanıtımına yönelik önemli yönetmelikler devreye girmiştir. Bu düzenlemeler, sağlık turizmi kapsamında hizmet veren kurumların dijital pazarlama stratejilerini yeniden gözden geçirmelerini zorunlu kılmaktadır.
Bu yönetmelikler, özellikle “sağlık meslek mensuplarını” kapsamaktadır. Sağlık meslek mensupları arasında hekimler, diş hekimleri, eczacılar, hemşireler, ebeler, optisyenler ve 1219 sayılı Kanun’un ek 13. maddesinde tanımlanan diğer sağlık profesyonelleri yer almaktadır.

Yeni yönetmeliklerin ışığında dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şunlardır:

Sosyal Medya Yorumları Kapatma Zorunluluğu

Sağlık kuruluşları artık sosyal medya paylaşımlarında yorum yapma özelliğini devre dışı bırakmak zorundadır. Bu düzenleme, tüm gönderi ve videoları kapsamaktadır. Yani, yapılan paylaşımlar üzerinde kullanıcıların yorum yapması engellenmelidir.

⁠Hasta Görselleri ve Videoları

Hastaların fotoğraf ve videolarının kullanımı yalnızca hastanın yazılı rızası ile mümkün olabilir. Ancak bu içeriklerin reklam amaçlı kullanılması yasaklanmıştır. Ayrıca, hasta yorumlarına dayanan, hastaneleri veya doktorları öven paylaşımlara da izin verilmemektedir. Paylaşılan hasta fotoğrafları üzerinde yanıltıcı düzenlemeler yapılmamalı, içeriklerin gerçekliği değiştirilmemelidir.

Klinikler reklam amacıyla hasta fotoğrafları yada videoları paylaşabilir mi ?

Doktorların Uzmanlık Alanının Net Bir Şekilde Belirtilmesi

Eğer paylaşımlarda doktor öne çıkarılıyorsa, doktorun uzmanlık alanı açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Bu, hastaların doktorun uzmanlığına dair güven kazanmasına yardımcı olacak ve doğru yönlendirme sağlayacaktır.

Bilimsel Kanıtlanabilirlik

Paylaşılan tüm sağlık bilgileri, bilimsel olarak kanıtlanmış ve doğrulanabilir olmalıdır. Yanıltıcı ve doğrulanmamış bilgilerin paylaşılması, hem etik hem de yasal açıdan sorunlara yol açabilir.

⁠Öncesi / Sonrası Paylaşımları

“Öncesi / Sonrası” karşılaştırmaları, estetik ve sağlık alanında popüler olsa da bu tür içeriklerin paylaşımı ve reklamı yasaktır. Bu tarz paylaşımlar daha önce de önerilmemekteydi, bu nedenle tamamen durdurulması gerekmektedir.

Ameliyathane Görüntüleri ve Mahremiyet

Ameliyathane ve tıbbi müdahale sırasında çekilen fotoğraf ve videoların paylaşımı yasaklanmıştır. Ayrıca, genel ahlak kurallarına aykırı ve mahremiyeti ihlal edecek görüntülerin kullanılmaması gerekmektedir.

Çekiliş, Yarışma ve İndirim Kampanyaları

Sağlık kuruluşlarının çekiliş, yarışma veya indirim kampanyaları ile rekabetçi pazarlama stratejileri yürütmesi yasaklanmıştır. Bu tarz kampanyalar, kuruluşların diğer sağlık hizmet sağlayıcılarına karşı avantajlı gözükmesi amacıyla yapılamaz.

Yurtiçi ve Yurtdışı Reklam Stratejileri

Sağlık turizmi konusunda devlet teşvikleri ve destekleri mevcuttur. Yurtdışına yönelik yapılan sağlık hizmeti reklamları, yönetmeliklere uygun olduğu sürece serbesttir. Ancak, yurt içi sağlık reklamları konusunda tam netlik sağlanmamıştır. Bir maddede sağlık hizmetleri reklamlarının yasak olduğu belirtilirken, başka bir maddede dijital reklamlar için uyulması gereken kurallar mevcuttur. Bu nedenle, sağlık hizmetleri sunan kuruluşların tüm dijital pazarlama stratejilerini yönetmeliklere uygun şekilde yürütmeleri önemlidir.

Sonuç olarak sağlık turizmi alanında hizmet veren kurumlar, yeni dijital pazarlama yönetmeliklerine uyum sağlamak zorundadır. Bu düzenlemeler, yasal süreçlerde karşılaşılabilecek olumsuzlukları önlemek ve güvenilir bir sağlık iletişimi sağlamak amacıyla getirilmiştir. Yakın zaman içerisinde bir sorun yaşamamış olabilirsiniz lakin herhangi bir şikayet durumunda yasal sıkıntılar yaşanabilir. Bu nedenle, en uygun yaklaşım, dijital pazarlama ve sosyal medya içeriklerini güncellenen yönetmeliklere göre düzenleyerek, etik ve yasal kurallara tam uyum sağlamaktır.

Sağlık alanındaki köklü deneyimiyle Amber Dijital estetik, güzellik, diş, obezite, psikiyatri gibi birçok alanda 360 derece dijital pazarlama hizmeti vermektedir. Ücretsiz dijital pazarama analizi için
bize ulaşabilirsiniz.

Kaynak: İstanbul Tabip Odası

Tags :
Blog
Share This :

Post Related